tirsdag 9. oktober 2012

Hvordan overleve på LommeturLommetur, eller anojakketur er en tur hvor alt man trenger skal plasseres i lommer på klærne man har på seg, det er altså ikke lov til å ta med sekk! I KM-speidernes roverprogram inngår lommetur i jakkemerket "Villmark" og spesialistmerket "Mount Everest 8848".

Det aller viktigste for en god lommetur er god planlegging! For å ta "Villmark"-merket må man ha to overnattinger, og gå minst 30 km. Vår lommeturerfaring er at motbakker er ti ganger så tunge når du har forsiden av jakken din full av ting som hindrer deg i å løfte beina skikkelig opp. Altså er det lurt å legge turen på et relativt flatt sted, men samtidig vil du jo gjerne samle høydemeter til "Mount Everest"-merket. Vi har konkludert med at det beste er å gå på en vidde hvor man kan få unnagjort høydemeterne på kort tid og så tilbakelegge mange kilometer i relativt flatt terreng. Det er også viktig å legge turen til et område hvor man har mange muligheter for å fylle vann underveis.
Før høstens lommetur undersøkte vi også hvor det finnes ferdige gapahuker man kan sove i, muligheten til å sove tørt og noenlunde i ly er gull verdt på lommetur, og å lage sin egen gapahuk blir fort veldig tidkrevende . Hvis man har tro på tørt vær kan det lønne seg å legge overnattingene til en barskog slik at man kan samle grener til å sove på.

Når turløypen er klar gjelder det å planlegge hva du som enkeltperson skal ha med.
Å pakke vanntett er regel nummer en, spesielt hvis du bor i Bergen. De store anorakkene fra 80-tallet har strålende lommeplass, men trenger ofte en ny runde impregnering! Ellers er et lurt tips å ha på seg en tynn regnjakke under anorakken for å holde seg tørr på kroppen og det innerste kleslaget. Fjellsko er et godt skovalg nesten uansett hvilken tur du skal på, og en turbukse som er skikkelig vanntett (les: regnbukse eller skibukse) anbefales på det sterkeste. Ull som innerste lag er en nødvendighet på alle speiderturer, og spesielt lommetur siden den holder seg varm når den er våt, og gir deg den ekstra varmen du trenger på de lange nettene.

Det er utrolig viktig å få i seg nok mat og drikke på tur, og trikset her er å pakke flest mulig kalorier per volumenhet, samt mat som er helt vanntett og har god holdbarhet. Energibarer, loganbrød, nøtter og sjokolade hører hjemme på lommetur! Ta med en kopp, noen "rett i koppen"-poser og litt aluminiumsfolie som du kan lage en kjele av og varme vann i hvis dere greier å lage et bål. Ingenting er som å få i seg noe varmt til frokost etter en kald natt.

Når du har pakket mat og vannflaske er det på tide å tenke på varme og komfort. Hvis du får med deg en sovepose eller lakenpose i fleece/ull er det gull verdt på de lange, kalde nettene på harde, våte gapahukgulv. Fjellduk eller lignende isolerer godt mot vann og vind og kan brukes som nødgapahuk hvis det blir virkelig dårlig vær. Et godt tips er å gå samarbeide med andre, finn noen å dele fjellduk med og husk at en dobbel sovepose har plass til tre, og at andre mennesker er den beste varmekilden du kan ha med deg på tur.

Andre ting som er nyttig å ha med er kniv og vanntette fyrstikker, kart og kompass, ekstra plastposer til de våte skoene, ekstra sokker og ekstra ullundertøy. Og selvfølgelig masse godt humør og positiv innstilling!

Vi vil gjerne høre om deres erfaringer med lommetur i kommentarfeltet, det er garantert noen triks vi ikke har lært oss enda!

Ingen kommentarer: